Dags att börja odla hemma

Det må bara vara januari månad, men för de rutinerade hemmaodlarna så närmar det sig den tiden då man ska börja planera sina fröer för att kunna skörda till sommaren. Sådant som tomat, gurka och sallad är enkel odling som passar även nybörjaren, medan den som vill avancera lite kan testa på kryddor, bönor och andra mer ovanliga grönsaker.

Odla i plastpåsar
Något jag har gjort under de senaste åren är att börja odla i plastpåsar. Det skiljer sig egentligen inte alltför mycket från att odla i kruka, men jag tycker mig ändå uppleva att det blir bättre fart på plantorna när jag gör på det sättet, så jag tänkte dela med mig av ”Dewinas metod” för att odla dina bönor i plastpåsar.

 1. Se till att använda plastpåsar som rymmer tillräckligt mycket jord. Minst 3 l, men helst gärna 5 liters påsar.
 2. Se till att du håller jorden fuktad innan du planerar.
 3. Så dina frön enligt beskrivningen på fröpåsen, eller plantan om det är en planta du ska sätta.
 4. Stäng igen påsarna med hjälp av påsklämmor, men se till att det finns luft kvar.
 5. Gör små lufthål, både i botten av påsen men även i toppen (För ventileringens skull)
 6. Förvara påsarna på en solig och bra plats i hemmet.

Tack vare dessa påsklämmor så kan man enkelt öppna upp påsen när man behöver vattna istället för att kämpa med någon för hårt dragen knut som man lyckats få till. Det är verkligen ett optimalt sätt att använda de små redskapen på.

Vad kan jag planera i påse?
Det finns en hel drös med olika saker du kan planera på detta sätt, och våga gärna testa dig fram. Här är endast ett urval av exempel du kan börja med:

 • Rädisor
 • Ärtor
 • Bönor
 • Lök
 • Kryddväxter
 • En del blommor

Vilken variant vill du börja med?