Skördefest?

I gamla tider var skördefesten ett begrepp. Efter att det hårda arbetet med att skörda var avklarat så hade man ju både mängder med mat och mindre att göra än tidigare. Inte så att bönderna kunde sluta helt och hållet och vänta på nästa år och våren, med plöjning och sådd, men årets huvudarbete var avklarat, i alla fall för de bönder som huvudsakligen sysslade med odling, djurböndernas jobb såg ju lite annorlunda ut. Självklart fanns det ingen skarp gräns; de flesta bönder sysslade med bådadera i större eller mindre utsträckning. Men för sådär 200 år sedan och tidigare så var djurhållning sällan det centrala, utan odlandet av råg, korn, vete och havre (och, givetvis, potatis).

Så det var inte konstigt att skördefester hölls, när det hårda slitet var avklarat och ladorna fyllda. Numera sysslar de flesta av oss inte med jordbruk så skördefesten har fallit i glömska. Vi vet vad det var, men hur vanliga är skördefester nuförtiden? Inte speciellt vanliga! Men jag funderar på att återuppväcka traditionen i höst, i ett lite annorlunda format.

Skördefest-picknick
Jag tänkte mig att vi skulle vara ett antal personer som odlar olika saker hemma som gick samman med våra ”skördar”, lite som ett knytkalas. Tanken är att det ska vara ett rätt stort evenemang för att få den rätta ”skördefest-känslan”, så det är rätt seriöst; jag kommer till exempel att använda mig av Magnet, ett program för att organisera event, för att få lite ordning på det. Det är ett program jag har viss erfarenhet av från jobbet och det passar utmärkt och är billigt för småanvändare som mig. Det låter kanske lite stelt och seriöst och inte så spontant. Men min erfarenhet säger mig att om jag försökte ordna det hela på ett ”spontant” vis så skulle det inte bli så mycket av det. Det krävs lite organisation helt enkelt för att ordna en lyckad skördefest! Vi får se hur det går!